Tömör világképem 2013-ra, illetve az elkövetkező néhány évre:

Beindulhat a "váratlan növekedés". A jegybanki pénzpumpálások csak elérik a hatásukat, legalábbis részben. A kötvényhozamok a világ minden táján egyenlőre tovább esnek. Az olcsó pénz pedig meghozza szép lassan a beruházási kedvet is. Ha nem is robbanásszerűen, de lassan növekedés indulhat. És ez szép lassan az áruk keresletét is növeli, vagyis inflációt is gerjeszt a részvényárak emelkedése mellett. A kötvényárak pedig szép lassan elkezdenek csökkenni, a hozamok stagnálni, majd növekedni.

A nyersanyag short pozíciókat én zártam, és már a longban gondolkodom. A részvénypozíciókat növelnem kellene, de lehet érdemesebb egy nagyobb korrekciót kivárni, mert az is biztos lesz hamarosan. És most lehet nyitni egy-egy kötvényshortot is olyan fejlett kötvényekben, mint USA, német vagy japán.

Bár nagy kérdés, hogy mi lesz akkor, ha tényleg lesz egy kis infláció, és a kötvényesek kezdenek kijönni a bunkerből, és emiatt nőnek majd az államkötvényhozamok. A nagy államadósságok továbbra is megmaradtak, tehát itt nagy kérdés lesz, hogy belemennek-e a fejlett államok a megnövekedett hozamok miatt a drágább finanszírozásba. Elbírják-e majd azt, illetve a növekedés ellensúlyozza-e ezt a hatást? Avagy továbbra is próbálják leszorítani a hozamokat további pénzpumpálással, és így jobban megnövelik az inflációt, esetleg újabb nagy lufikat gerjesztve egyes piacokon. Meglátjuk, nagyon érdekes lesz!!

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr295024096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása