Úgy tűnik megjött a várt korrekció (bár napon belül szépen vissza is húzták az indexeket). Gyanús volt már, hogy másfél hete a DAX minden nap csak emelkedik. Mostanra picit gyengült, de szerintem ezt a kis korrekciót vételre (volt) érdemes kihasználni. De érdemes azért azt a lehetőséget is számba venni, hogy ez az emelkedés a november elején megindult esés korrekciója, és utána fordulhatunk lefelé. Én ezt egyelőre azért vetem el, mert ha ez csak korrekció lenne, akkor nem tartott volna ilyen sokáig, nem értünk volna fel ilyen magasra.

A relatív erőket is érdemes figyelni. Most úgy tűnik, hogy kockázatos eszközök kicsit elgyengültek, de feltűnően nagy pofont kapott az olaj és az arany is. A részvények ennél kevésbé gyengék, de a DAX például kisebb mértékben korrigált napon belül, mint az S&P. Az USDJPY emelkedő trendje se tört meg, csak egy kis vissza korrekció látszik.

A CIG részvénnyel kapcsolatban: beleolvastam a részvény fórumába a Portfolio.hu oldalon, és persze megy a sajnálkozás, károgás, meg a cég vezetőinek felelősségre vonása és szidalmazása. Ez utóbbiban van igazság, de lássunk erre egy példát. Tegyük fel, hogy én kiállok az utcára, és elkezdek WC papírt árulni 1000 Ft/tekercs áron, szépen feldíszítve, becsomagolva, masnival átkötve.  Ha van olyan, aki anélkül, hogy megnézné, hogy mit vesz „befektet” ebbe a nagyszerű dologba, az ne csodálkozzon, ha utána ő már nem tudja ugyanennyiért, vagy még drágábban továbbadni. Egyébként megjegyzem, hogy a Vörösmarty téren szép csomagolással, akár még meg is vennék ennyiért a külföldiek – amilyen árak vannak ott – de ez csak zárójelben :))

CIG részvénnyel kapcsolatban a kibocsátáskor is írtam egy bejegyzést. Szóval sajnálom a vásárlókat, mert egy olyan átverés részesei, amely nem büntethető. A példában a WC papír árusító talán büntethető, ha egyébként az árusítás feltételeinek eleget tesz? Ha nem nézzük meg jól, mit veszünk, nem nézünk jól utána, akkor ilyen helyzetbe kerülünk. Egyébként szerintem ilyen a Facebook is, de a többi közösségi oldal részvénye is. Van érték ezek mögött a cégek mögött, de nem akkora, mint amit a részvény ára tükröz (hanem jóval kisebb). Csak a mánia az, ami igazán nagy. Ez alatt azt értem, hogy vannak, akik egyszerűen akarnak CIG vagy éppen Facebook részvényt venni, mindegy, hogy 10 Ft, vagy 1000 Ft egy részvény, nem nézik a mögöttes tartalmat. És amíg tart a mánia, addig akár még nőhet is a részvény ára a kibocsátási árhoz képest.

És balek mindig van és lesz, akit ezzel meg lehet etetni. De aki tanul belőle, azt legalább csak egyszer lehet csőbe húzni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr504932199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása