Már jó ideje sok helyen olvashatunk a görög csőd lehetőségéről. Korábban is említettem, hogy úgy látom, hogy ezt az európai vezetők próbálják a végletekig elodázni, a szőnyeg alá söpörni, a végsőkig lenyomva tartani, amíg még tudják. Most úgy tűnik, hogy már nem sokáig tudják, de ki tudja, egy újabb EU-IMF mentőcsomag talán megint időt adhat…

 

A kérdés azonban az, hogy mi fog történni akkor, amikor már nem segítik ki őket, vagy ha még őket ki is segítik, akkor a hasonló helyzetben lévő EU periféria országokat már nem. Tehát mi történik akkor, amikor eldől az első dominó? Maradjunk például Görögországnál. Ha az EU-ECB vezetés hosszú tárgyalás után kiállna, és azt mondaná, hogy „Hosszas mérlegelés után úgy látjuk, hogy nincs más megoldás, mint átstruktúrálni a görög államadósságot”. 

Azért fontos, hogy végiggondoljuk, hogy mi fog történni egy ilyen bejelentés után, mert igen nagy a valószínűsége, hogy ennek előbb-utóbb be kell következnie.  

Ha bekövetkezne ez a bejelentés, akkor az szerintem újabb tőzsdei összeomláshoz vezethetne, mint ahogyan 2008. októberben is történt a Lehman csőd kapcsán. De ez ellen szóló érvek is vannak. Mióta létezik tőzsde, azóta még nem volt olyan, hogy két globális összeomlás egymást ilyen gyorsan (3 éven belül) kövesse. Aki átélte a Lehman csődöt, abban még elég tisztán élnek az emlékek ezzel kapcsolatban. Az eseménynek mindenkire volt valamilyen társadalmi, gazdasági vagy pénzügyi hatása. És aki olyan helyzetben van, hogy befolyásolni tudja, hogy ilyen helyzet ne következhessen be újra, az szerintem mindent bevet azért, hogy az tényleg ne történjen meg újra. Talán ez a fő pszihológiai mozgatórugója a döntéshozóknak, akik mindenáron próbálják elodázni a görög csődöt. 

Azért van még egy másik lehetőség is: az európai pénznyomtatás amerikai mintára. Igaz, hogy az Európai Központi Bank vezetői mindenhol azt hangoztatják, hogy Európában nincs ilyen, és nekik az árstabilitás az első, de ettől függetlenül minden valószínűség szerint hamarosan két dolog közül kell választaniuk a döntéshozóknak: csőd bejelentése vagy QE Európa. 

1. Csőd bejelentése esetén az eladósodott országok kamatai megugranának, a nagyobb bajban lévő írek, portugálok valószínűleg hasonló sorsra jutnának. Újabb kockázatkerülés indulna, risk off üzemmód, mindent ami kockázatos eladnának, eu preiféria országok kötvényei és részvényei, devizái, és a fejlett kötvények, menekülődevizák, arany erősödne. 

2. QE Európa: ez is egy reális lehetőség, bár az Európai Központi Bank szavahihetőségét jelentős mértékben csorbítaná. Ekkor az euró biztosan nagyon erős gyengülést szenvedne el, és a menedékdevizák, valamint az arany erősödne, az európai kötvényhozamok valószínűleg leesnének.

Következtetés:

Az arany és a menedékdevizák (főleg CHF) mindkét esetben erősödnek.

Ezzel újdonságot nem nagyon mondtam, hiszen a CHF, mint fő menedékdeviza erősödése már egy jó ideje zajlik intenzíven, és az arany is egy emelkedő trendben van (bár az arany kicsit megtorpant az utóbbi időben). Ennek ellenére még egy rövid ideig biztosan tarthat ez a mozgás, főleg, amíg el van odázva a görögök (és a többi bajban lévő ország) adósság problémája.

De figyelem! Ez csak egy utólagos megállapítás, ez a gondolatsor minden komolyabb befektető fejében megvan, így a ha a mozgás folytatódására játszunk, akkor mindenképpen korrekcióban kell beszállni. Akkor, amikor majd úgy tűnik, hogy hoppá, meg van oldva a görög (és egyéb államok adóssága) probléma, és az árfolyamok is visszakorrigáltak egy kicsit.

 

Szerző: tozsdenaplo | tozsdenaplo.blog.hu  2011.06.21. 21:25 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tozsdenaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr883004294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chartok.hu · http://www.chartok.hu 2011.07.04. 17:54:34

Muszáj felhúzni a Görögöket, nem engedheti meg magának a világ, hogy egy újabb mélyrepülést erőszakoljon.
süti beállítások módosítása